بهگزارش خبرنگار میراثآریا، محمدحسین طالبیان معاون میراثفرهنگی کشور، در این نشست در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره اینکه آیا با ثبتجهانی شهر یزد و مکانهای دیگر مشکلات این شهرها حل میشود یا خیر، گفت: «وقتی اثری ثبتجهانی میشود به این منظور است که در یک برنامه مدیریتی، وضعیت آن سامان یابد. قطعاً اگر شوشتر و تختجمشید ثبتجهانی نمیشدند وضعیت بدتری داشتند. اگرچه تلاشی که بعد از ثبت این آثار انجام شد بیشتر از گذشته بود این به آن معنا نیست که وضعیت این بناها ایدئال یا مطلوب است. ما در سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با پیگیریهای مداوم جلوی بسیاری از اقدامات مخرب در بناهای ثبتی را گرفتهایم اما کسی ادعا ندارد که وقتی مکانی ثبت شد یعنی دیگر هیچ مشکلی در آنجا وجود ندارد.»
او افزود: «برای مثال، متأسفانه در دورهای به افرادی مجوز دادند تا در حریم پاسارگاد اقدام به نصب سوله بکنند، اما در دولت جدید ما با این مسئله بهشدت برخورد کردیم و حتی بهلحاظ حقوقی این مسئله را پیگیری کردیم. مسئول این اتفاق فقط سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری نیست بلکه قوه قضاییه هم نقش پررنگی در آن دارد. شما باید مسائل میراثی را در سطح جامعه برجسته کنید تا به مطالبه عمومی تبدیل شوند.»
طالبیان، با تأکید بر اینکه در مسائل ملی باید همه بههم کمک کنند و از ظرفیت همه افراد استفاده شود، گفت: «در بحث تعیین حریم و در دولت گذشته با مشکلی مواجه بودیم که استانها در ثبت و تعیین حریم فعال نبودند، اما در دولت فعلی استانها مجدد فعال شدند.»
اولویت دولت با تکمیل موزههایی است که پیشرفت 50درصدی دارند
او درباره طرح جامع پاسارگاد و موزه پاسارگاد گفت: «ما برای پاسارگاد طرح جامع ”از پارسه تا پاسارگاد“ را طراحی کردهایم و قصد داریم آن را اجرا کنیم. درست است که موزه پاسارگاد برای ما مهم است، اما اولویتهایی در کشور و در سطوح کلان وجود دارد. کل بودجهای که در سال برای موزهها درنظر گرفته شده ۱۷میلیارد تومان است. دولت اعلام کرده باید موزههایی که بیش از ۵۰درصد پیشروی داشتهاند در اولویت تکمیل قرار بگیرند. به همین دلیل، ما موزه خراسان را که ۷۰درصد پیشروی در ساخت داشته در اولویت قرار دادهایم و موزه فرش در تبریز نیز در اولویت دوم است. برای موزه پاسارگاد نیز بهدنبال اسپانسر هستیم، زیرا این موزه حدود ۴۰۰میلیون تومان بودجه نیاز دارد.»
معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، با اشاره به اهمیت حضور پررنگ مردم در حفظ اماکن تاریخی و مبارزه با حفاریهای غیرمجاز، گفت: «قطعاً یگان حفاظت از اماکن تاریخی نمیتواند بهتنهایی همه اماکن کشور را حفظ کند و ما باید جامعه محلی و مردم را در این امر مشارکت دهیم. مثلاً ما در چغازنبیل با استفاده از نیروهای مردمی و روستاها توانستهایم کارهای خوبی در حفظ این منطقه انجام بدهیم.»
او درباره سؤال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه قراردادهایی با شرکتهای مختلف پیرامون پروندههای مختلف میراثفرهنگی منعقد میشود گفت: «ما با هیچ شرکت خاصی قراردادی منعقد نمیکنیم و همه کارها را حتی در جریان ثبت شهر یزد کارشناسان سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری انجام دادند. البته اگر موضوعی خارج از مسئله فرهنگی و تاریخی باشد از بیرون از سازمان کمک گرفته میشود، اما این کمکها نیز بعضاً در قالب قرارداد با دانشگاه تهران یا سایر دانشگاههاست.»
طالبیان حریم بافت تاریخی یزد را 700 هکتار و منطقه پیشنهادشده ثبت میراثجهانی را 200 هکتار اعلام کرد و گفت: «یکی از ویژگیهای ثبتجهانی یزد این است که کل نظام جمهوری اسلامی ایران به آن تعهد دارند و این تعهد محدود به یک دستگاه یا یک سازمان خاص نیست. اکنون که کل بافت تاریخی شهر یزد ثبت شده میتوانیم بهشکل بهتری از کمک دستگاههای دیگر استفاده کنیم.»
او درباره مرمت خانههای تاریخی یزد گفت: «تعدادی از خانههای تاریخی این شهر را خود مردم مرمت یا به اقامتگاه تبدیل کردند. معاونت میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اعلام کرد که هر کس در بازسازی و نوسازی از خشت و گل استفاده کند حمایت بیشتر و بهتری از او خواهیم کرد. این حمایت شامل مشاوره یا کمک مالی میشود.»
معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، با اشاره به اینکه در دو سال گذشته درخواستهای مردم برای ثبت بسیار زیاد بود، گفت: «اینکه چنین دیدگاهی در بین عموم مردم ایجاد شود بسیار مهم است و بسیاری از یزدیها به این نتیجه رسیدند که خانههای نیاکانشان را بازسازی کنند. بهوجود آمدن این جریان مهم است؛ درنتیجه، نباید نقطهضعفها باعث شود که کل جریان زیرسؤال برود.»
او خبر داد: «هفته آینده، پیشنهادی به شورایعالی معماری و شهرسازی میبریم که نظام مهندسی را برای اعطای پروانه به ساختمانهای خشتی دخیل کنند تا در بافت تاریخی دیگر شاهد ساخته شدن ساختمانهای بتنی نباشیم.»
طالبیان، با بیان اینکه نیمی از حجم پرونده یزد که به ایکوموس ارائه شد مربوط به قابلیتهای شهر و نیم دیگر مربوط به ضوابط مدیریت شهر بوده است، گفت: «ما برای مدیریت شهر تاریخی یزد سه برنامه 15ساله داریم که باید کل آن اجرا شود. همه ادارات و دستگاهها آن را امضا کردهاند. در این برنامه اعلام شده که در بخشهای مختلف چه اقداماتی باید صورت بگیرد. البته باید ضوابط خاص خود یزد نیز تدوین شود.»
طرفحساب میراثفرهنگی مردماند
سیدهادی احمدیروئینی، مشاور معاونت میراثفرهنگی کشور، نیز در ادامه این نشست، درباره انتشار خبری مبنی بر تخریب حسینیهای تاریخی در یزد، گفت: «عکسهای 1335 در شهر تاریخی یزد مبنای اصالت برای سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری است. ادارهکل میراثفرهنگی یزد اعلام کرد که در عکسهای سال 1335 در آن نقطه ساختمانی وجود نداشت. براساس مجوزهای چند سال قبل تصمیم به تخریب گرفته شد.»
او ادامه داد: «معاونت میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از ادارهکل میراثفرهنگی یزد در این مورد گزارش خواست تا اگر تخلفی صورت گرفته اطلاعرسانی و رسیدگی شود. البته بخشی از این حسینیه قبل از فرو ریختن دیوار هم خراب بود. مهمتر از مسئله خراب شدن حسینیه اصل ورود ماشینآلات به بافت تاریخی است که بههیچوجه و تحت هیچ شرایطی پذیرفتنی نیست.»
مشاور معاونت میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری افزود: «طرفحساب میراثفرهنگی مردماند. بسیاری از تخریبها را مردم به گوش ما میرسانند. مردم یزد اکنون دیدهبانان ما هستند، زیرا این شهر درواقع میراث خود ایشان است.»
انتهای پیام/